LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Faszerowany udziec indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienita domowa wędlinka.

Faszerowany udziec indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowany udziec indyka

 

  • udziec indyka 1 (ok. 1,2 kg)
  • peklosól
  • ser żółty 4 plastry
  • pomidory suszone w oliwie 4
  • jałowiec kilka ziaren

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany udziec indyka
Mięso umyć, osuszyć, usunąć kość. Dokładnie natrzeć peklosolą, zwinąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na wewnętrznej stronie udźca ułożyć plastry sera żółtego, a na nich suszone pomidory. Ścisło zawinąć, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z pomidorów, delikatnie podlać wodą, przykryć. Piec w 180 stopniach przez godzinę (z termoobiegiem). Następnie odkryć i podpiec jeszcze przez 20 minut, by mięso się przyrumieniło. Wyłożyć na talerz, przykryć np. deską do krojenia i docisnąć ciężarkiem. Zostawić do wystudzenia.
Faszerowany udziec indyka
Przygotowanie udźca indyka do faszerowania.
Faszerowany udziec indyka
Nadziewanie udźca indyka plastrami żółtego sera.
Faszerowany udziec indyka
Układanie pomidorów suszonych na plastrach sera.
Faszerowany udziec indyka
Ułożenie faszerowanego udźca w naczyniu żaroodpornym.

Tagi:

sery ser indyk