ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Faworki z piersi kurczaka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przekąska, która zawsze robi furorę....

Faworki z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki z piersi kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki z piersi kurczaka
Podwójną pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Następnie kroimy w plastry wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy na środku, tak samo jak w przypadku robienia faworków. Kruszymy płatki kukurydziane. Mąkę mieszamy z przyprawami wedle uznania. Jednak im więcej tym lepiej. Ponieważ nie przyprawiamy mięsa. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka . Nasze przygotowane faworki obtaczamy w mące, uciskając mięso tak aby mąka dobrze je okleiła. Następnie w jajku i na koniec w naszych płatkach. Wywijamy je na kształt faworków i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy do osobnego garnka, przykrywamy pokrywką, aby kilka min nam odpoczęły. Podajemy gorące. Proponuję do tego sos czosnkowy. Gorąco zachęcam.
Faworki z piersi kurczaka
Umyte piersi z kurczaka kroimy w dłuższe plastry
Faworki z piersi kurczaka
Mięso nacinamy pośrodku tak samo jak w przypadku faworków
Faworki z piersi kurczaka
Mąkę łączymy z przyprawami, którw dodadzą smaku naszemu daniu.
Faworki z piersi kurczaka
Smażymy nasze faworki na złoty kolor po obu stronach