Sposób przygotowania:
Faworki z piersi kurczaka
Podwójną pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Następnie kroimy w plastry wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy na środku, tak samo jak w przypadku robienia faworków. Kruszymy płatki kukurydziane. Mąkę mieszamy z przyprawami wedle uznania. Jednak im więcej tym lepiej. Ponieważ nie przyprawiamy mięsa. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka . Nasze przygotowane faworki obtaczamy w mące, uciskając mięso tak aby mąka dobrze je okleiła. Następnie w jajku i na koniec w naszych płatkach. Wywijamy je na kształt faworków i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy do osobnego garnka, przykrywamy pokrywką, aby kilka min nam odpoczęły. Podajemy gorące. Proponuję do tego sos czosnkowy. Gorąco zachęcam.
Editha
LegoJedi
zbysiowa
ewrylka
Cieszy mnie bardzo, że sie podoba. Dawno nie robiłam i całkiem o tym zapomniałam.
LegoJedi
to zrob i zapros nas na degustacje:x:D