monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Filecik w chlebowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niby nic-zwyczajny kotlet z piersi kurczaka a jednak inny za sprawą chlebowej panierki- to jak kotlet i grzanka w jednym:) pyszne i kreatywne połączenie na wykorzystanie starszego chleba, polecam serdecznie:)

Filecik w chlebowej skorupce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filecik w chlebowej skorupce

 

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Filecik w chlebowej skorupce
Mięso umyć i osuszyć. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć mieszanką wszystkich przypraw i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Z kromek chleba odkroić skórki a miękisz pokroić w małą kosteczkę. Mięso maczać w rozbełtanym jajku. Następnie obtoczyć w pokrojonym chlebie, delikatnie dociskając go do mięsa. Na patelni mocno rozgrzać olej i położyć kotlet. Smażyć na rumiano z obu stron pilnując aby chleb się nie przypalił. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
Filecik w chlebowej skorupce
miękisz chleba pokroić w małą kostkę
Filecik w chlebowej skorupce
smażyć z obu stron na rumiano