Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet nadziewany kaszą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet z kurczaka nadziewany kaszą i orzechami jest daniem łożonym. Do niego możemy już tylko podać surówkę.

Filet nadziewany kaszą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet nadziewany kaszą i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Filet nadziewany kaszą i orzechami
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Orzechy drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy kaszę i orzechy. Przesmażamy cały czas mieszając aż zaczniemy czuć zapach prażonych orzechów. Wtedy podlewamy odrobiną wody, lekko solimy i przykrywamy aby się kasza uprażyła. Gdy kasza jest al dente dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia, gdy lekko ostygnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy z boku robiąc w nich kieszonki, całe nacieramy solą i pieprzem. Każdą kieszonkę napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. Smażymy na reszcie masła, obracając by się zarumieniły z każdej strony.
Filet nadziewany kaszą i orzechami
Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
Filet nadziewany kaszą i orzechami
Obrane orzechy dość drobno kroimy aby nie było dużych kawałów, a smak się równo rozłożył.
Filet nadziewany kaszą i orzechami
Każdą pierś napełniamy farszem,a następnie spinamy wykałaczkami.
Filet nadziewany kaszą i orzechami
Do smażenia wystarczą dwie łyżki masła, czasem można podlać odrobiną wody.