cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Filet rybny z grillowaną polentą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odrobina słonecznych kolorów na talerzu to ciepły, przyjemny dla oka akcent,a szczególnie , kiedy za oknem wciąż sypie śnieg.

Filet rybny z grillowaną polentą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet rybny z grillowaną polentą

 

  • / 2 porcje/
  • 300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
  • mix sałatek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól i pieprz do smaku
  • polenta:
  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • ok. 4-5 szklanek wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

Filet rybny z grillowaną polentą
-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem. -Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu. -Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu. -W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku. W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana. -Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać. -Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę. -Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/. -Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty. -Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej. -Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki. Podawać z ulubioną surówką.
Filet rybny z grillowaną polentą
Kaszę kukurydzianą ugotować według zaleceń producenta.
Filet rybny z grillowaną polentą
Ugotowaną polentę przelać na płaski talerz i pozostawić do zastygnięcia.
Filet rybny z grillowaną polentą
Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron .
Filet rybny z grillowaną polentą
Filet rybny panierować w kaszce kukurydzianej i smażyć na złoty kolor.