Sposób przygotowania:
Filet rybny z grillowaną polentą
-Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem. -Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu. -Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu. -W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku. W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana. -Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać. -Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę. -Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/. -Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty. -Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty.-Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej. -Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki. Podawać z ulubioną surówką.
Netka