SUPERPRZEPIS

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

Połączenie rozmarynu, octu balsamicznego, soczystych truskawek i delikatnego filetu z pewnością przypadnie Wam do gusty, wystarczy tylko spróbować! Truskawki bowiem nie tylko pysznie smakują w deserach:)!

Składniki:

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

 

  • Składniki:
  • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka prawdziwego miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ok 1,5 szklanki truskawek

Sposób przygotowania:

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

ETAP 1

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym
Po porcjowane kawałki mięsa przyprawiamy do smaku

Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na mniejsze, zgrabne kawałki (około 8). Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, nacieramy olejem, oprószamy przyprawą do kurczaka, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz posypujemy igiełkami rozmarynu.

ETAP 2

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym
Gotowe mięso przekładamy na patelnię grillowa i smażymy

Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 30 minut do chłodu. Następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Filety smażymy z dwóch stron po około 4 minuty. Powinny delikatnie się zarumienić. Między czasie przygotowujemy truskawkowo – balsamiczny sos.

Etap 3

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym
W miseczce łączymy ze sobą łyżkę płynnego miodu, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego.

W miseczce łączymy ze sobą łyżkę płynnego miodu, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego.

ETAP 4

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym
Truskawki przekrawamy na połowę, łączymy z sosem i doprawiamy solą i pieprzem.

Truskawki przekrawamy na połowę, łączymy z sosem i doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 5

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do niego przygotowany owocowy sos. Całość podgrzewamy razem około 2-3 minuty, by truskawki zmiękły. Danie zdejmujemy z ognia i podajemy!