Sposób przygotowania:
Filet z indyka w winie
Sos sojowy wymieszać z 2 łyżkami oliwy, drobno posiekaną cebulą, zmielonym imbirem i 4 łyżkami wina, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i szklanką wody, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godz. Na 10 minut przed końcem pieczenia, włożyć pokrojone na kawałki pory. Gdy mięso jest miękkie, wyjąc, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku na porach. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem i surówką.