kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Filet z indyka z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny pomysł na obiad z połączenia zdrowej brukselki i pysznego mięsa indyka

Filet z indyka z brukselką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z indyka z brukselką

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka z brukselką
Pierś myjemy i przyrządzamy według przepisu na opakowaniu Kamis- czyli nacieramy przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3 godzinki lub najlepiej na noc do lodówki 2 godzinki przed podaniem wyjmujemy, obsmażamy króciutko na patelni. W tym czasie obieramy ziemniaczki- solimy, myjemy brukselkę- lekko solimy. Układamy w brytfance ziemniaki, mięsko i brukselkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około godzinki w 180 stopniach. 15 min przed końcem zdejmujemy górę brytfanki, polewamy mięsko i ziemniaki powstałym sosem i pieczemy do końca bez przykrycia, aby jedzenie się lekko zarumieniło. Mięso kroimy w plastry około 1,5cm. starczy na około 12 plastrów.
Filet z indyka z brukselką
Etap 1 Surowe mięso myjemy i przyprawiamy
Filet z indyka z brukselką
Etap 2 Podsmażamy z każdej strony po wyjęciu z lodówki
Filet z indyka z brukselką
Etap 3 Podajemy na obiadek ziemniaki, mięso i brukselka