Sposób przygotowania:
Filet z indyka z pieczarkami
Mięso rozkroić w poprzek, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć Ziarenkami Smaku i pieprzem.
Pieczarki i cebulę oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tace o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Dusić razem do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem, ostudzić. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Na płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć w roladę. Dokładnie obwiązać nicią, oprószyć Ziarenkami Smaku, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić olejem i pozostawić na około 60 minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec 20 minut, zmniejszyć ogień do 180°C i piec kolejne 50-60 minut. Ostudzić i kroić w ukośne plastry.
Podawać z Sosem chrzanowym.
Czas oczekiwania: 60 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Pieczarki i cebulę oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tace o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Dusić razem do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem, ostudzić. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Na płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć w roladę. Dokładnie obwiązać nicią, oprószyć Ziarenkami Smaku, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić olejem i pozostawić na około 60 minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec 20 minut, zmniejszyć ogień do 180°C i piec kolejne 50-60 minut. Ostudzić i kroić w ukośne plastry.
Podawać z Sosem chrzanowym.
Czas oczekiwania: 60 minut
Czas pieczenia: 80 minut