Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet z kapustą oraz papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chwilka roboty a jakie to pyszne. Wyjątkowo smaczny obiad, który zaskoczy Cię, fantastycznym i niepowtarzalnym smakiem. Potrawa ta skrywa w sobie moc wielką, którą doceni każdy głodomór.

Filet z kapustą oraz papryką

Składniki:

Filet z kapustą oraz papryką

 

  • Składniki na marynatę:
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • Składniki na sos:
  • 80 g śmietany 12 %
  • ¼ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 10 g pietruszki ( same listki)
  • Składniki pozostałe:
  • 200 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 owoce jałowca
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Filet z kapustą oraz papryką

I

Filet z kapustą oraz papryką
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy, Mięso doprawiamy papryką słodką oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myje, osuszam, usuwam błonki i kroję w małe plastry. Do mięsa dodaję olej, paprykę sodką, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Filet z kapustą oraz papryką
Przygotowanie sosu oraz przygotowanie warzyw.

2. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodaję pokrojoną drobno kapustę kiszoną, liść laurowy, owoce jałowca, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz pokrojonego pomidora w kostkę. Smażę mieszając około 10 minut.

4. Śmietanę doprawiam pieprzem oraz solą i łączę z drobno pokrojoną pietruszkę i następnie wlewam do kapusty, dwie minutki gotuję.

III

5. Warzywa łączę mięsem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.