Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso z kurczaka nadziane kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
Suszone grzyby zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, osączyć, drobno posiekać. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i wywaru z grzybów.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany por i startą na grubej tarce marchew. Wsypać ugotowaną kaszę i pokrojone grzybki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, ostudzić.

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem zrobić wzdłuż wgłębienie, natrzeć solą i pieprzem. Napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami, włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i oprószyć mieloną papryką.

Naczynie przykryć i włożyć na 45-50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
W filecie zrobić otwór i natrzeć przyprawami.
Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
Marchewkę i por podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
Warzywa połączyć z ugotowaną kaszą i grzybami.
Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
Farszem napełnić otwór w mięsie i spiąć wykałaczkami.
Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany
Skropić oliwą i oprószyć mieloną papryką.