goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Filet z kurczaka z duszoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowany filet z papryką najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.

Filet z kurczaka z duszoną papryką

Składniki:

Filet z kurczaka z duszoną papryką

 

  • filet z kurczaka 3 sztuki
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • papryka żółta 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • pomidor 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • olej
  • kolendra 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • skórka z cytyrny 1/2 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z duszoną papryką
Warzywa oczyszczamy, kroimy w słupki, w kostke. Filet z kurczka nacieramy przyprawami, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajajemy włoszczyznę, posiekaną cebulke, papryke pokrojoną w paseczki. Podlewamy stopniowo bulionem, następnie wine i dusimy około 20-25 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostke pomidory, doprawiamy do smaku. Mięso wyjmujemy, a warzywa wraz z powstałym sosem miksujemy, dodajemy do niego mięso pokrojone w plasterki.