Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Do miski wlać 3 łyżki oleju, dodać pieprz, zmiażdżony czosnek, paprykę, dokładnie wymieszać. Umyte, osuszone mięso natrzeć solą, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny. Następnie razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wsypać obrane ziemniaki, oprószyć pieprzem, solą i odrobiną ostrej mielonej papryki, skropić pozostałym olejem, wymieszać. Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 1 godziny. Po 40 minutach usunąć przykrywkę, zamieszać ziemniaki i pozostawić do zrumienienia. Sos: 2 łyżki gotowego sosu prowansalskiego wymieszać z wodą i śmietaną. Gotować przez 5 minut. Podawać z upieczonym mięsem i ziemniakami.