Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawe połączenie sera, szpinaku i czosnku jako sos do fileta z piersi kurczaka. Smakuje wspaniale.

Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
Filety umyć, posypać solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Szpinak opłukać i poszarpać na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić razem ze szpinakiem podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę oraz połowę sera żółtego startego na tarce cały czas mieszając.

Kiedy ser się rozpuści sos jest gotowy. Filety przełożyć na talerze, polać sosem i posypać resztą sera żółtego. 
Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
cebulę podsmażyć z czosnkiem i szpinakiem
Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
filety posolić, popieprzyć i usmażyć z obu stron
Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
do szpinaku z czosnkiem dodać śmietanę i ser żółty
Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
cały czas mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje
Filet z kurczaka z sosem szpinakowo-czosnkowym
można podawać z pomidorkami czy fasolką szparagową