kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Filet z mintaja na pierzynce z kaszy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta znakomicie zbilansowana potrawa bogata w białko, zdrowe węglowodany, witaminy i minerały jest również bardzo sycąca.

Filet z mintaja na pierzynce z kaszy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z mintaja na pierzynce z kaszy

 

  • 3 mrożone filet z mintaja
  • 3 białka
  • 10 łyżek razowej bułki tartej
  • 1 i ½ szklanki kaszy pęczak
  • 1 i ½ czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • pieprz, sól, czosnek w proszku

 

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja na pierzynce z kaszy
Filety rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i panierujemy w białku z pieprzem, solą i czosnkiem oraz w razowej bułce tartej, aż do wyczerpania całego białka. Kaszę prażymy krótko na małym ogniu i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, aż cała woda wyparuje. Następnie garnek ściągamy z ognia, ale trzymamy w cieple, np. obwinięty w koc. Na suchej patelni prażymy parę sekund siemię lniane. Spanierowane filety smażymy na patelni, na oliwie z oliwek. Kaszę wykładamy na talerze z pokrojoną czerwona papryką. Na kaszę kładziemy gorący filet. Posypujemy uprażonym siemieniem lnianym.
Filet z mintaja na pierzynce z kaszy
Kaszę prażymy do max 30 sekund. Uprażoną łatwiej jest ugotowac na sypko.
Filet z mintaja na pierzynce z kaszy
Do panierowania filetów możemy użyć bułki tartej własnego wyrobu: pokrojone w plastry i wysuszone bułki grahamki, wystarczy przepuścić przez zwykłą maszynkę do mielenia mięsa. Po usmażeniu filety odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu
Filet z mintaja na pierzynce z kaszy
Siemię lniane prażymy na suchej patelni parę sekund. Wzbogaci ono smak całej potrawy.
Filet z mintaja na pierzynce z kaszy
Czerwona papryka bogata w witaminę C, dostarcza również dużo beta karotenu, który ma dobroczynne działanie na nasz wzrok i skórę