Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z mintaja zapiekany z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W taki sposób można przygotować filety z innych gatunków ryb.

Filet z mintaja zapiekany z cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z mintaja zapiekany z cebulą

 

  • 1 filet z mintaja
  • 1 cebula
  • 10-15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja zapiekany z cebulą
Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Następnie pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 1 łyżką masła. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażyć na pozostałym maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Na filety w naczyniu żaroodpornym wyłożyć podsmażoną cebulę i pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp 190 stopni około 25-30 minut.
Filet z mintaja zapiekany z cebulą
Przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Filet z mintaja zapiekany z cebulą
Na rybę wyłożyć pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę
Filet z mintaja zapiekany z cebulą
Pokrojone w plasterki pieczarki wyłożyć na cebulę, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą.