alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Filet z miruny w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybka idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia

Filet z miruny w sosie pomidorowym

Składniki:

Filet z miruny w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg fileta z miruny bez skóry
  • 60 dag cebuli
  • ZALEWA:
  • 3 szkl wody
  • 3/4 szkl octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 4 szt liści laurowych
  • 16 łyżeczek cukru
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • Do panierowania:
  • mąka
  • jajka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet z miruny w sosie pomidorowym
Taką rybkę przygotowujemy najlepiej 2 dni wcześniej żeby przeszła smakiem zalewy. Fileta podzielić na ok 5 cm kawałki, nie solić. Panierować w mące i jajku i smażyć na oleju. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Zrobić zalewę: Do garnka wlać wodę, ocet i przyprawy, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze raz zagotować. W dużej salaterce układamy kolejno: rybę, cebulę, rybę, cebulę i całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Wstawiamy do lodówki na 2 dni.