Filet z pangi i cebulką w pomidorze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować fileta z pangi i cebulką w pomidorze

Filet z pangi i cebulką w pomidorze

Składniki:

Filet z pangi i cebulką w pomidorze

 

  • filet z pangi 1 kg
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Do sosu:
  • przecier pomidorowy 1 puszka
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki przyprawy warzywnej (typu Vegeta, kucharek, warzywko itp)
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Filet z pangi i cebulką w pomidorze
Filet z pangi kroimy w małe dzwonki umyć i posolić. Następnie przygotowujemy panierkę. Rozbijamy na talerzyku jajko a na osobnym talerzyku rozsypujemy bułkę tartą. Rybę odtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na małym ogniu aż nabierze złotego koloru. Usmażoną rybę przekładamy do miseczek i robimy sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę i szklimy ją na jasny kolor. Dodajemy kostkę bulionową można również jak ktoś lubi dodać liść laurowy i ziele angielski. Dodajemy wodę przegotowaną i
przecier pomidorowy. dodajemy pół łyżeczki cukru do sosiku. Na koniec zalewamy sosem rybę i odstawiamy do następnego dnia.