Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Filety drobiowe z serem i kurkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlety z drobiu podawać z ziemniakami.

Filety drobiowe z serem i kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety drobiowe z serem i kurkami

 

  • Filety z kurczaka podwójne - 2 szt
  • kurki leśne - 400 g
  • ser żółty -4 plastry
  • cebula -1 szt
  • sól i pieprz
  • jajka -2 szt
  • mąka -2 łyżki
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • koperek świeży -2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe z serem i kurkami
Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety.
Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa.
Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem.
Kurki umyć, osączyć, większe pokroić.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu.
Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości.
Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić.
Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor.
Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę.
Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera.
Tak postąpić z resztą kotletów.
Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem.
Filety drobiowe z serem i kurkami
Filety drobiowe podczas smażenia z kurkami na złoty kolor
Filety drobiowe z serem i kurkami
kotlety podczas smażenia, na oleju z kurkami i serem żółtym