Sposób przygotowania:
Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym
Filety z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na wąskie paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i gałązki tymianku i smażyć. Po chwili dorzucić suszone śliwki i dalej smażyć co jakiś czas mieszając.
Łyżkę kawy mielonej zalać gorąca wodą. Kawę przecedzić. Dodać do niej 3 łyżki soku z cytryny, miód i ekstrakt z wanilii.
Sosem kawowym zalać mięso i gotować jeszcze przez chwilę aż sos lekko się zredukuje.
Dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowane mięso podawałam z glazurowanymi marchewkami z którymi smakuje wyśmienicie.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i gałązki tymianku i smażyć. Po chwili dorzucić suszone śliwki i dalej smażyć co jakiś czas mieszając.
Łyżkę kawy mielonej zalać gorąca wodą. Kawę przecedzić. Dodać do niej 3 łyżki soku z cytryny, miód i ekstrakt z wanilii.
Sosem kawowym zalać mięso i gotować jeszcze przez chwilę aż sos lekko się zredukuje.
Dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowane mięso podawałam z glazurowanymi marchewkami z którymi smakuje wyśmienicie.
Jagodowa
Marika-
AniaHania
Warto spróbować, może taki smak przypadnie do gustu :-)
Marika- napisał(a):
AniaHania
Jagodowa napisał(a):