AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kawa jest składnikiem, który nie tylko nadaje się do przyrządzania ciast i deserów. Świetnie komponuje się także z mięsem. Nadaje fajny, niepowtarzalny smak.

Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym

Składniki:

Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym

 

  • około pół kilo filetów z kurczaka
  • 10 - 12 suszonych śliwek
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka kawy mielonej zalana 120 ml gorącej wody
  • łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe ze śliwkami w sosie kawowym
Filety z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na wąskie paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i gałązki tymianku i smażyć. Po chwili dorzucić suszone śliwki i dalej smażyć co jakiś czas mieszając.

Łyżkę kawy mielonej zalać gorąca wodą. Kawę przecedzić. Dodać do niej 3 łyżki soku z cytryny, miód i ekstrakt z wanilii.

Sosem kawowym zalać mięso i gotować jeszcze przez chwilę aż sos lekko się zredukuje.

Dodać 2 łyżki masła. Tak przygotowane mięso podawałam z glazurowanymi marchewkami z którymi smakuje wyśmienicie. 



Tagi:

danie mięso