LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Roladki drobiowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo soczyste i delikatne.

Roladki drobiowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki drobiowe ze szpinakiem

 

  • filety z piersi indyka 6
  • szpinak 1 paczka
  • ser żółty 7 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • cebula duża 1
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • jaja 2
  • mąka, bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze szpinakiem
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozwałkować przez folię lub rozbić, posolić. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć na maśle. Dodać szpinak, poddusić. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do szpinaku, dokładnie wymieszać. Filety posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladki. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ułożyć na rozgrzanym oleju, szwem do dołu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami i surówką.
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Wałkowanie filetów z indyka przez folię.
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Nakładanie farszu szpinakowego na filety.
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Zwinięcie w roladki faszerowanych filetów.
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Smażenie panierowanych roladek z indyka.