Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety jagnięce zapiekane z mlekiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie umyty, suchy ryż wsypać do formy do sufletów na wysokość około 7 cm (ma to na

Filety jagnięce zapiekane z mlekiem i ryżem

Składniki:

Filety jagnięce zapiekane z mlekiem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Filety jagnięce zapiekane z mlekiem i ryżem
Nie umyty, suchy ryż wsypać do formy do sufletów na wysokość około 7 cm (ma to na celu dokładne odmierzenie ilości ryżu). Następnie przesypać ryż na sito, umyć pod zimną bieżącą wodą i moczyć w dużej ilości wody przez 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry 1-centymetrowej grubości. Formę, sufletową dobrze wysmarować masłem. Odcedzić ryż, przełożyć do formy, ugnieść tak, by równomiernie wypełnił formą. Na ryżu położyć kawałki mięsa, dodać masło, posypać kardamonem, przykryć resztą ryżu. Całość posypać solą i powoli zalać mlekiem. Formę przełożyć do piekarnika, piec, aż ryż urośnie i będzie dobrze przypieczony (około 1 godziny).