Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Filety mocno napakowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niewiele tłuszczu i niewiele dodatków, wystarczy podać z surówką i mamy pełen posiłek.

Filety mocno napakowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety mocno napakowane

 

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • 100 g spaghetti Mamma Mia
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • łyżka masła
  • do duszenia :05 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • łyżeczka ostrej papryki
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Filety mocno napakowane
Cebulę kroimy dość drobno. Czyste pieczarki kroimy i razem z cebulą dusimy na maśle. Pod koniec dodajemy sól, pieprz ziołowy i majeranek, doprawiamy dość mocno, aby część ich została przejęta przez mięso od środka. Spaghetti łamiemy na pół i gotujemy al dente , zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucamy do pieczarek i dusimy razem pod przykryciem około 5 min. Odstawiamy aby lekko ostygł. Czyste piersi nacinamy z boku cienkim wąskim nożykiem. Robimy głębokie kieszonki aby jak najwięcej zmieścić nadzienia. Chłodny makaron lekko traktujemy nożem aby był krótszy i łatwiejszy w napychaniu fileta. Każdą pierś napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami. Na patelnię dajemy wodę i wszystkie składniki do duszenia. Doprowadzamy do wrzenia i układamy piersi. Polewamy płynem, przykrywamy i wolno dusimy, co jakiś czas obracając. Po 20 min gotowe.
Filety mocno napakowane
Spaghetti łamiemy na pół i gotujemy al dente.
Filety mocno napakowane
Pieczarki i cebulę smażymy na łyżce masła.
Filety mocno napakowane
Każdą pierś napełniamy pikantnym farszem.
Filety mocno napakowane
Bardzo wolno dusimy w przyprawach co jakiś czas obracając.