Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety pieczone w sosie

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę i czosnek obrać, opukać, posiekać, włożyć do wrzącego wywaru z warzyw,

Filety pieczone w sosie

Składniki:

Filety pieczone w sosie

 

  • 60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, ostrobok, błękitek)
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag jabłek
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 filiżanki wywaru z warzyw
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii

Sposób przygotowania:

Filety pieczone w sosie
Cebulę i czosnek obrać, opukać, posiekać, włożyć do wrzącego wywaru z warzyw, ugotować do miękkości. Jabłko umyć, obrać, pokrajać, dodać do miękkiej cebuli, rozgotować mieszając. Do masy dodać koncentrat pomidorowy i ok 1/2 szkl wody, przyprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki pietruszki. Filety nieco rozmrozić w dolnej części lodówki, rozdzielić na porcje, ułożyć w żaroodpornym, niskim i szerokim naczyniu, przekładając sosem pomidorowym. Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 40 minut. podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówek.