bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Śledzie kuszą swoim wyglądem, mają piękny różowy kolor a w dodatku są bardzo smaczne. Możemy przyrządzić je na wigilijny stół lub święta.

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej

Składniki:

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej

 

  • 1 kilogram filetów śledziowych
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • Zalewa:
  • 300 ml. Wody
  • 300 ml. Octu
  • 200 gram cukru

Sposób przygotowania:

Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy.

Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki.