Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety w zalewie pomidorowej

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 742

Rozmrożone filety ostrożnie rozdzielić na foremne porcje, osolić, skropić sokiem z

Filety w zalewie pomidorowej

Składniki:

Filety w zalewie pomidorowej

 

  • 40 dag filetów rybnych
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki
  • olej do smażenia
  • 25 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • cukier
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Filety w zalewie pomidorowej
Rozmrożone filety ostrożnie rozdzielić na foremne porcje, osolić, skropić sokiem z cytryny i po kilku minutach oprószyć mąką. Tak przygotowaną rybę usmażyć na oleju, ułożyć na półmisku. Pomidory i cebulę podsmażyć na oleju, a następnie wlać 1/2 szkl wody, poddusić i przetrzeć przez sito. Otrzymany sos przyprawić do smaku na ostro solą, cukrem, pieprzem, mieloną papryką a także sokiem z cytryny. Sosem zalać rybę. Potrawa może być przygotowywana nawet na 2 dni wcześniej, należy ją wówczas przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować gałązkami zielonej pietruszki i cząstkami jajka ugotowanego na twardo.

Tagi:

filety rybne