Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Filety z piersi z kurczaka z nadzieniem z bryndzy, szalotki i suszonej żurawiny, zapieczone pod pistacjową korzenną kruszonką...

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką

Składniki:

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką

 

  • 80 g bryndzy
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 szalotka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 garście pistacji solonych
  • 30 g masła
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką

Etap 1

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką
Pokrojona szalotka i posiekana żurawina dodane do bryndzy.

Bryndzę przełożyć do miseczki. Żurawinę posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i żurawinę dodać do sera. Dodać też trochę pieprzu (użyłam kolorowego świeżo zmielonego). Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką
Piersi z kurczaka nadziane przygotowanym farszem i ułożone w naczyniu do zapiekania.

W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku nacięcie, żeby otrzymać kieszonki. Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz, brzegi rozcięcia spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 3

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką
Posiekane pistacje z dodatkiem masła mąki i przyprawy korzennej.

Pistacje wyłuskać z łupinek, posiekać, przełożyć do miseczki (podałam ilość pistacji w łupinkach). Dodać do nich masło, mąkę i przyprawę korzenną. Zagnieść, rozkruszyć na kruszonkę.

Etap 4

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką
Przygotowana kruszonka rozłożona na nadzianym mięsie.

Mięso posolić, rozłożyć na nim przygotowaną kruszonkę. Kruszonkę lekko docisnąć do mięsa.

Etap 5

Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonką

Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut aż kruszonką lekko się zrumieni.