Sposób przygotowania:
Filety z bryndzą i żurawiną z pistacjową kruszonkąEtap 1
Bryndzę przełożyć do miseczki. Żurawinę posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Szalotkę i żurawinę dodać do sera. Dodać też trochę pieprzu (użyłam kolorowego świeżo zmielonego). Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 2
W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku nacięcie, żeby otrzymać kieszonki. Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz, brzegi rozcięcia spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 3
Pistacje wyłuskać z łupinek, posiekać, przełożyć do miseczki (podałam ilość pistacji w łupinkach). Dodać do nich masło, mąkę i przyprawę korzenną. Zagnieść, rozkruszyć na kruszonkę.
Etap 4
Mięso posolić, rozłożyć na nim przygotowaną kruszonkę. Kruszonkę lekko docisnąć do mięsa.
Etap 5
Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut aż kruszonką lekko się zrumieni.