Sposób przygotowania:
Filety z dorsza w sosie serowym
Podgrzać mleko w małym rondelku, wrzucić pokrojone na kawałki serki topione. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż ser się całkiem rozpuści. Gotować sos jeszcze 10 minut, stale mieszać w trakcie gotowania. Kiedy stanie się dość gęsty, zdjąć garnek z ognia. Oczyścić por, opłukać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Opłukać i osuszyć filety, pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Posmarować tłuszczem płaską żaroodporną formę. Ułożyć w naczyniu kawałki ryby. Rozłożyć pokrojone pory, polać całość przygotowanym sosem serowym. wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec rybe 35-40 minut w temp. 200 stop. C. Podawać z gotowanymi ziemniakami zaraz po wyjęciu z piekarnika. Udekorować natką pietruszki.