jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Filety z dorsza w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

filety z dorsza w sosie serowym, niskokaloryczne, postne danie

Filety z dorsza w sosie serowym

Składniki:

Filety z dorsza w sosie serowym

 

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 200 ml mleka
  • 2 serki topione po 10 dag
  • 1 średni por
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz- do formy
  • natka pietruszki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza w sosie serowym
Podgrzać mleko w małym rondelku, wrzucić pokrojone na kawałki serki topione. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż ser się całkiem rozpuści. Gotować sos jeszcze 10 minut, stale mieszać w trakcie gotowania. Kiedy stanie się dość gęsty, zdjąć garnek z ognia. Oczyścić por, opłukać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Opłukać i osuszyć filety, pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Posmarować tłuszczem płaską żaroodporną formę. Ułożyć w naczyniu kawałki ryby. Rozłożyć pokrojone pory, polać całość przygotowanym sosem serowym. wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec rybe 35-40 minut w temp. 200 stop. C. Podawać z gotowanymi ziemniakami zaraz po wyjęciu z piekarnika. Udekorować natką pietruszki.

Tagi:

dorsz