cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Filety z dorsza z warzywami w folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój ulubiony sposób na łatwy , szybki i smaczny obiadek dla całej rodziny.

Filety z dorsza z warzywami w folii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filety z dorsza z warzywami w folii

 

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby
  • przyprawa do ryb /do smaku/
  • liscie świeżego szpinaku/po kilka na porcję/
  • pomidorki koktajlowe/ po kilka na porcję/
  • 2 małe cebule
  • 1 koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • czarne oliwki bez pestek /po kilka na porcję/
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza z warzywami w folii
Warzywa można komponować w/g uznania. -Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić do lodówki na pół godziny. -W tym czasie można przygotować warzywa. -Należy je dokładnie umyć i oczyścić. -Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać. -Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C -Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. -Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. -Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet. -Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. - Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę. -Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek. -Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku. -Piec ok.25 min.
Filety z dorsza z warzywami w folii
Wystarczy tylko przyprawioną rybę i dodatki zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.