Sposób przygotowania:
Filety z dorsza z warzywami w folii
Warzywa można komponować w/g uznania. -Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić do lodówki na pół godziny. -W tym czasie można przygotować warzywa. -Należy je dokładnie umyć i oczyścić. -Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać. -Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C -Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. -Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. -Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet. -Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. - Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę. -Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek. -Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku. -Piec ok.25 min.