Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety z karpia zapiekane w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Filety z karpia zapiekane w warzywach są wyjątkowo smaczne.

Filety z karpia zapiekane w warzywach

Składniki:

Filety z karpia zapiekane w warzywach

 

  • 1/2 kg filetów z karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2szklanki utartego sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szt pomidor,
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Filety z karpia zapiekane w warzywach
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać przygotowane warzywa, oprószyć solą i pieprzem, wlać odrobinę wody i udusić pod przykryciem na półmiękko. Do naczynia żaroodpornego wlać pozostałą oliwę, włożyć filety z karpia, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny i winem. Na wierzch wyłożyć podduszone warzywa i pokrojone na kawałki pomidory, całość posypać utartym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut.