Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety z kurczaka na szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony

Filety z kurczaka na szpinaku

Składniki:

Filety z kurczaka na szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka na szpinaku
Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić). Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1,5 szkl rosołu, dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę, wrzucić szpianak, dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem , gałką muszkatołową. przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką. W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdjąć garnek z ognia. Roztrzepać żółtko z łyżką wody, dodać do gorącego sosu. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku, polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami cytryny. Resztę sosu podać w sosjerce.