Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka w ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawy pomysł na obiad z kurczakiem

Filety z kurczaka w ryżu

Składniki:

Filety z kurczaka w ryżu

 

  • 4 szt filety z kurczaka,
  • 20 dag pieczarki,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki olej,
  • 1,5 szkl ryż,
  • 1 szt bulionetka,
  • 4 szkl woda,
  • 2 łyżki mąka krupczatka,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w ryżu
Filety z kurczaka umyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Filety obtoczyć w mące i zrumienić, odłożyć. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę. Pieczarki drobno posiekać, wsypać do cebuli i podsmażyć, przyprawić do smaku. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki z cebulą. Wszystko zasypać suchym ryżem, zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną bulionetką. Włożyć do piekarnika, piec pod przykryciem około 45 minut w temp 180 stopni. Podawać z surówką