Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięsko w takim sosie jest bardzo delikatne w smaku. Najlepiej podawać go z ryżem lub kaszą.

Filety z kurczaka w śmietanie

Składniki:

Filety z kurczaka w śmietanie

 

  • 4 szt filet z kurczaka,
  • 1 szkl śmietanka kremowa,
  • 3 łyżki mąka,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1/2 łyżeczki rozmaryn siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w śmietanie
Filety umyć i delikatnie zbić tłuczkiem, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać masło razem z oliwą, włożyć obtoczone w mące mięso i usmażyć z obu stron. Przełożyć do rondla, wlać śmietankę i gotować pod przykryciem około 5 minut. Przyprawić do smaku.