Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Często robię filety z kurczaka w sosie

Filety z kurczaka w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety z kurczaka w sosie

 

  • 1/2 kg filety z kurczaka,
  • 1 szt papryka czerwona,
  • 25 dag pieczarki,
  • 1/2 łyżeczki przyprawa do gyrosa,
  • 2 szt ogórki kwaszone,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżeczka papryka mielona,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa do zup
  • 2 łyżki olej,
  • 1 łyżka masło

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w sosie
Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie wyłożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Przełożyć do rondla. podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 10 minut. W międzyczasie na patelni zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić około 5 minut. Połączyć z mięsem, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wlać odrobinę wody i gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką i mieloną papryką, połączyć z sosem, włożyć pokrojone ogórki, zagotować. Przyprawić do smaku.
Filety z kurczaka w sosie
Etap 1
Filety z kurczaka w sosie
Etap 2