Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z mintaja w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W taki sposób można przygotować filety z różnych gatunków ryb.

Filety z mintaja w sosie musztardowym

Składniki:

Filety z mintaja w sosie musztardowym

 

  • 1/2 kg filetów rybnych
  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl śmietany
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 korniszony
  • 1/3 szkl groszku konserwowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z mintaja w sosie musztardowym
Filety umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć rybę, włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 20 minut. Następnie wyjąć, odlać powstały sos. Do sosu dodać musztardę, śmietanę, tarty chrzan, drobno pokrojone ogórki, osączony z zalewy groszek, sól i pieprz, wymieszać. Sosem zalać filety, ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut. Podawać z frytkami lub plackami ziemniaczanymi i surówką.