Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mintaj chociaż nie tak popularny jak łosoś – stanowi jednak ciekawą alternatywę rybną wobec mięs - i nie ma tak wiele wartości odżywczych jak wcześniej omawiana ryba.

Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową

 

  • 1 kg filetu z mintaja (seelachs / świeży)
  • masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 450 g szpinaku (mrożony / rozmrozić)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 200 g sera feta (pokroić w kostkę)
  • 100 g sera parmezan (starty)
  • 100 g sera emmentaler (starty)
  • 1 łyżka bulionu (suchy / warzywny)
  • chili (mielone)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową
► Czosnek wymieszać z rozmrożonym szpinakiem, serem fetą i doprawić bulionem, nastepnie do masy szpinakowo - serowej domieszać parmezan i jeszcze raz wymieszać.

► Filety ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili. Wierzch filetów obłożyć z przygotowaną masą szpinakowo - serową i na końcu posypać serem emmentaler. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180C - 190 C / Termoobieg /.
Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową
Po obłożeniu filetów z masą szpinakowo - serową, wierzch posypać serem emmentaler.
Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową
Wierzch filetów obłożyć z przygotowaną masą szpinakowo - serową.
Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową
Filety ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i doprawić solą, pieprzem i chili.
Filety z mintaja ze skorupą szpinakowo - serową
Rybę umyć, oczyścić z ości i pokroić w odpowiedniej wielkości porcje.

Tagi:

dania ryby mintaj