Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z ryby zapiekane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Co najmniej raz w tygodniu przyrządzam rybę, to kolejna propozycja na rybkę z warzywami

Filety z ryby zapiekane z warzywami

Składniki:

Filety z ryby zapiekane z warzywami

 

  • 1/2 kg filety z ryby,
  • 1/2 kg pomidory,
  • 1 szt papryka,
  • 1 szt cebula czerwona,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/4 szkl wino białe wytrawne,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z ryby zapiekane z warzywami
Filety umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odłożyć w chłodne miejsce. Paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka i podsmażyć na 1 łyżce rozgrzanego masła. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem, włożyć paprykę z cebulą, ułożyć filety z ryby, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, obłożyć rybę i podlać winem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 170 stopni.

Tagi:

ryba ryby