Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Filety z serowym nadzieniem Pyzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niby zwykła pierś z kurczaka, ale kremowe, serowe nadzienie nadało jej innego wymiaru.

Filety z serowym nadzieniem Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z serowym nadzieniem Pyzy

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 3 czubate łyżki serka kanapkowego albo twarożku
  • 4 trójkąciki serka topionego - 3 śmietankowe i 1 z pomidorami
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • sól do smaku
  • CIASTO - 1 duże jajko
  • 6 łyżek słodkiej, rzadkiej śmietanki
  • mąka pszenna
  • suszone pomidory w proszku
  • papryka mielona ostra
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z serowym nadzieniem Pyzy
jajko roztrzepałam ze śmietanką, posoliłam, dodałam po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i suszonych pomidorów i tyle mąki żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Serek kanapkowy utarłam z topiony i przyprawami. Filety rozcięłam poziomo na pół nie przecinając do końca i rozłożyłam tak żeby uzyskać płat mięsa. Lekko rozbiłam tłuczkiem przykrywając mięso folią spożywczą. Każdy posmarowałam porcją masy serowej i zwinęłam jak krokiety zawijając także boki żeby ser nie wypłynął i lekko je spłaszczyłam przyklepując dłonią. Kotlety odłożyłam do lodówki na pół godziny żeby stężały. Następnie obtoczyłam je najpierw w samej mące a potem w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na niezbyt silnym ogniu żeby roladki usmażyły się również w środku. Dla pewności przykryłam patelnię pokrywką pod sam koniec smażenia czyli gdy kotlety były już rumiane z obu stron. Podałam z ziemniakami i surówką z marchewki
Filety z serowym nadzieniem Pyzy
Każdy posmarowałam porcją masy serowej i zwinęłam jak krokiety zawijając także boki żeby ser nie wypłynął i lekko je spłaszczyłam przyklepując dłonią.
Filety z serowym nadzieniem Pyzy
Kotlety odłożyłam do lodówki na pół godziny żeby stężały.
Filety z serowym nadzieniem Pyzy
Następnie obtoczyłam je najpierw w samej mące a potem w cieście pomagając sobie dwoma widelcami.
Filety z serowym nadzieniem Pyzy
Kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na niezbyt silnym ogniu żeby roladki usmażyły się również w środku.