Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z soli w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czasochłonne, ale warto poświęcić czas na przyrządzenie tej potrawy

Filety z soli w sosie

Składniki:

Filety z soli w sosie

 

  • 1 kg Sola,
  • 5 łyżek mąka,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 szt cebula,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1 łyżka bazylia,
  • 1 łyżka estragon posiekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety z soli w sosie
Filety z soli podzielić na porcje, natrzeć posiekanym estragonem i bazylią, pozostawić na 1 godzinę. Następnie oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, wlać 1/2 szklanki wody i chwilę gotować. Włożyć usmażoną rybę i chwilkę poddusić. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub makaronem.