SUPERPRZEPIS

Udziec kurczaka w sosie pomidorowym

  • 17
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Udziec kurczaka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Smaczny kurczak z dodatkiem słodkiej papryki, pomidorów suszonych i ziół. Jednym słowem pychotka.

Składniki:

Udziec kurczaka w sosie pomidorowym

 

  • 75 dag mięsa z udźca kurczaka bez kości
  • 1,5 łyżki oleju
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • puszka 400 g pomidorów krojonych w sosie
  • 2 czubate łyżki słodkiej papryki suszonej w płatkach
  • 4 plastry suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • bazylia suszona
  • tymianek suszony
  • oregano suszone
  • mielona ostra papryka
  • do przybrania zielone oliwki bez pestek

Sposób przygotowania:

Udziec kurczaka w sosie pomidorowym
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i pieprzem. W rondlu rozgrzałam łyżkę oleju, obsmażyłam mięso z obu stron, zmniejszyłam ogień. W międzyczasie na patelni, na pozostałym oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodałam do mięsa.



Następnie do garnka wlałam pomidory razem z zalewą, wsypałam paprykę suszoną w płatkach i dodałam pokrojone w cienki paseczki suszone pomidory. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny (do miękkości). Od czasu do czasu sprawdzałam, czy mięso nie przywarło do dna i sos się nie przypalił. Na talerzach przybrałam pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Udziec kurczaka w sosie pomidorowym
Mięso włożyłam na rozgrzany w rondlu olej.
Udziec kurczaka w sosie pomidorowym
Do obsmażonego mięsa dołożyłam zeszkolną z czosnkiem cebulę.
Udziec kurczaka w sosie pomidorowym
Do rondla dołożyłam pomidory z puszki i suszoną paprykę.
Udziec kurczaka w sosie pomidorowym
Mięso dusiłam w sosie pod przykryciem na wolnym ogniu.