Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Filety zapiekane w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety można podawać z surówkami.

Filety zapiekane w śmietanie

Składniki:

Filety zapiekane w śmietanie

 

  • 60 dag filetów (np.dorsze)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka natki pietruszki
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Filety zapiekane w śmietanie
Do mleka włożyć nierozmrożone filety na 30 minut, odsączyć
i podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i mąką,
a następnie na rozgrzanym tłuszczu, usmażyć na złoty kolor. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną, wierzch posypać startym serem i piec w piekarniku 10 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

sery tarta ser