ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Fioletowa ruletka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest troszkę na skróty, ale czasami trzeba sobie pomagać. Faktem jest to, że prezentuje się wspaniale.

Fioletowa ruletka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fioletowa ruletka

 

 

 

  • Warstwy
  • 1 op sernik jogurtowy na zimno w proszku
  • 400 g borówek
  • 3 galaretki owoce leśne
  • mleko

 

Sposób przygotowania:

Fioletowa ruletka
Chcąc przygotować to ciasto zaczynamy od rozpuszczenia jednej galaretki w 1 szkl wody. Odstawiamy ją do stężenia. WZÓR NA CIEŚCIE Blaszkę o wymiarach 24x 28 wykładamy białym papierem do pieczenia. Pod papierem umieszczamy dowolny szablon wzoru. Białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy barwnik i cukier nadal ubijając. Wsypujemy przesianie mąki i delikatnie mieszamy pilnując aby piana nam nie osiadła. Przekładamy masę do woreczka dekoratorskiego, bądź strunowego odcinamy delikatnie róg i wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Dzięki temu, że mamy szablon możemy zrobić to bardzo precyzyjnie. Blachę z wyciśniętym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy. BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy: barwnik, partiami cukier. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszany. Gotową masę wylewamy na upieczony wzór wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min lub do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Kiedy jest już zimny kroimy go na pół. WARSTWY Wyjmujemy naszą ściętą galaretkę i rozdrabniamy ją najbardziej jak tylko możemy. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy galaretkę.( Ja zrobiłam to za pomocą blendera. Dodając kawałki galaretki do mleka i zmiksowałam to razem.) Wsypujemy połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wyścielamy folią aluminiową. Na dno wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby nasz piękny wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Całość posypujemy borówkami i zalewamy je dwoma tężejącymi galaretkami, które rozrabiamy w połowie zalecanej ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła. Drugą połowę sernika na zimno robimy normalnie. Czyli 300 ml mleka i pozostała 1/2 opakowania proszku, miksujemy ok 5 min. Wlewamy gotową masę sernikową na galaretkę, układamy na tym drugą połowę biszkoptu i wstawiamy do lodówki.
Fioletowa ruletka
Tak wygląda upiezony już wzór. Można go zrobic zupełnie bez szablonu
Fioletowa ruletka
Taki kolor biszkoptu uzyskamy dodając do masy amarantowy barwnik w proszku.
Fioletowa ruletka
Tu są doskonale widoczne wszystkie warstwy ciasta.
Fioletowa ruletka
Tu widzimy wierzch ciasta z upieczonym wzorem.