Sposób przygotowania:
Fish pie
Pure ziemniaczane dobrze podgrzać i połączyć z 50g masła oraz 50ml mleka, w razie koniecznosci doprawić solą. Cebulę posiekać i wraz z rybą, ziarenkami pieprzu oraz liściem laurowym, przełożyć do dużej patelni lub rondla. Zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Gotować przez ok 10 minut na bardzo wolnym ogniu, lub zdjąć z ognia i pozostawić na ok 10 minut pod przykryciem. Rybę lekko odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym rozdrobnić ją palcami na drobne kawałki. Z mleka wyjąć liść i ziarenka pieprzu. Jaja obrać, pokroić na 4 części i ułożyć z rybą, posypać wszystko solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić pozostałe masło, zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę, często mieszając. Powoli dodawać mleko z cebulą. Zagotować, od czasu do czasu mieszając aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodać sok z polowy cytryny, natkę pietruszki i doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kolendrą. Powstałym sosem polać rybę z jajami. Ułożyć na nim pure ziemniaczane i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w 200-225 stopniach do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco.
evita0007
Natala1210