2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Flaczki po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Flaczki podajemy z bagietką lub bułeczką pszenną .Wybornie smakują z lampką białego wytrawnego wina:)

Flaczki po mojemu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaczki po mojemu

 

  • 1 kg oczyszczonych gotowych flaków
  • 1 średni kurczak
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 torebka przyprawy do flaków prymat lub kamis
  • 1 łyżeczka majeranku
  • wywar z rosołu
  • ziele angielskie ,liść laurowy do smaku

Sposób przygotowania:

Flaczki po mojemu
Sprawionego kurczaka myjemy zalewamy wodą dodajemy , liścia laurowego ziele angielskie i gotujemy do miękkości .Po ugotowaniu mięso obieramy od kości kroimy na plasterki i wrzucamy do wywaru w którym gotowane było mięso.Flaki umyć ugotować w osolonej wodzie odcedzić,następnie wrzucamy do gotowego wywaru rosołowego dodajemy startą na tarce włoszczyznę ,gotujemy ,następnie dodajemy przyprawę do flaków i gotujemy aż będą miękkie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę rozprowadzić ją wywarem i połączyć z potrawą .Pod koniec gotowania posypać majerankiem. Flaki gotujemy około 1,5 godz ale to zależy od mięsa .
Flaczki po mojemu
Flaki gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny