Sposób przygotowania:
Flaczki wg Dominiki
Flaki płukać kilkakrotnie. Zalać wrzątkiem, gotować 20 minut i odcedzić. Cielęcinę gotować 30 minut w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyjąć, pokroić w paski. Wywar pozostawić w garnku. Flaczki dodać do wywaru, gotować kilka godziny do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i por posiekać. Wrzucić mięso i warzywa do flaczków, posolić, dusić na małym ogniu około 35 minut. Mąkę zasmażyć z masłem, rozprowadzić 3/4 szklanki zimnej wody. Zasmażkę dodać do flaczków. Doprawić solą, pieprzem, maggi, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dodać mieloną słodką paprykę oraz sok z cytryny.