eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Flaczki wołowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pikantne i rozgrzewające flaczki wołowe w sam raz na jesienne chłody. Cała rodzinka bardzo je lubi więc często je gotuję.

Flaczki wołowe Eli

Składniki:

Flaczki wołowe Eli

wywar

flaki i dodatki

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowe Eli

przygotowanie wywaru

Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i przypiec na suchej patelni. czosnek obrać z łupinek. Marchewki,pietruszkę i seler obrać i umyć.

Porcję rosołową umyć włożyć do garnka,dodać jarzyny,czosnek,przypieczoną cebulę,liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Z wywaru wyjąć jarzyny,porcję rosołową i ostudzić.

Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru włożyć flaki i gotować do miękkości.

przygotowanie jarzyn

Flaczki wołowe Eli
Ugotowane w wywarze jarzyny pokroić w słupki.

Ugotowane marchewki,pietruszkę i seler pokroić w zapałkę.

przygotowanie mięsa

Flaczki wołowe Eli
Obrane z kiści i skóry mięso pokroić w kostkę.

Mięso obrać ze skóry, kości i pokroić.

przygotowanie flaków

Flaczki wołowe Eli
Do ugotowanych flaków dodać pokrojone jarzyny.

Do miękkich flaczków dodać pokrojone warzywa.

przygotowanie flaków cd

Flaczki wołowe Eli
Ugotowane flaczki przyprawić do smaku pieprzem,imbirem,gałką muszkatołową,majerankiem i maggi.

Flaki przyprawić do smaku imbirem,gałką muszkatołową,pieprzem majerankiem i maggi.

przygotowanie zasmażki

W rondlu roztopić margarynę,dodać mąkę i zasmażyć.Zasmażkę dodać do flaków i zagotować. Flaki rozlać do bulionówek. Smacznego!