Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Flaczki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Alternatywa dla osób które nie lubią tradycyjnych flaczków.

Flaczki z kurczakiem

Składniki:

Flaczki z kurczakiem

 

  • 1 kurczak średni lub 3-4 udka
  • 3marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1por
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • przyprawa magii
  • 1-2 cebule
  • 5dkg masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 5ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół pęczka natki i kopru
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Flaczki z kurczakiem
Ściągnąć skórę z mięsa i ugotować z 2litrami wody z liściami laurowymi i zielem angielskim. Posól. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, gotuj ją 30minu, kurczaka dłużej o 20minut. Przygotować zimną zasmażkę - do kubeczka włośyć miękkie masło, wsypać mąkę i utrzeć łyżką na gładką masę, odłożyć do lodówki.
Wyjąć na sito warzywa ugotowane pietruszkę, marchew, seler, przelać zimną wodą. Rosół przecedź mięso, ostudź. Jarzyny pokroić na zapałkę w cienkie paski. Mięso obierz z kości i pokrój wzdłuż włukien na cienkie paseczki (flaczki).
Do kubeczka z zasmażką wlej 2/3 szkl. gorącego rosołu, mieszaj aż do rozpuszczenia. Połacztć ją z resztą rosołu, wrzucić jarzyny, mięso, dodaj imbir i 1-2 łyżeczki magii, gotuj jeszcze 5minut. Flaczki powinny być gęste.
Przed podaniem dopraw do smaku solą, pieprzem, wsyp majeranek, można dodać też zieleninę.

Smacznego!