Sposób przygotowania:
Flaczki z kurczakiem
Ściągnąć skórę z mięsa i ugotować z 2litrami wody z liściami laurowymi i zielem angielskim. Posól. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, gotuj ją 30minu, kurczaka dłużej o 20minut. Przygotować zimną zasmażkę - do kubeczka włośyć miękkie masło, wsypać mąkę i utrzeć łyżką na gładką masę, odłożyć do lodówki.
Wyjąć na sito warzywa ugotowane pietruszkę, marchew, seler, przelać zimną wodą. Rosół przecedź mięso, ostudź. Jarzyny pokroić na zapałkę w cienkie paski. Mięso obierz z kości i pokrój wzdłuż włukien na cienkie paseczki (flaczki).
Do kubeczka z zasmażką wlej 2/3 szkl. gorącego rosołu, mieszaj aż do rozpuszczenia. Połacztć ją z resztą rosołu, wrzucić jarzyny, mięso, dodaj imbir i 1-2 łyżeczki magii, gotuj jeszcze 5minut. Flaczki powinny być gęste.
Przed podaniem dopraw do smaku solą, pieprzem, wsyp majeranek, można dodać też zieleninę.
Smacznego!
Wyjąć na sito warzywa ugotowane pietruszkę, marchew, seler, przelać zimną wodą. Rosół przecedź mięso, ostudź. Jarzyny pokroić na zapałkę w cienkie paski. Mięso obierz z kości i pokrój wzdłuż włukien na cienkie paseczki (flaczki).
Do kubeczka z zasmażką wlej 2/3 szkl. gorącego rosołu, mieszaj aż do rozpuszczenia. Połacztć ją z resztą rosołu, wrzucić jarzyny, mięso, dodaj imbir i 1-2 łyżeczki magii, gotuj jeszcze 5minut. Flaczki powinny być gęste.
Przed podaniem dopraw do smaku solą, pieprzem, wsyp majeranek, można dodać też zieleninę.
Smacznego!