Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Flądra zapiekana w sezamie

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Ziarno sezamowe lekko podrumienić na

Flądra zapiekana w sezamie

Składniki:

Flądra zapiekana w sezamie

 

  • 3-4 filety z flądry
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 dag tartej bułki
  • 5 dag ziarna sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Flądra zapiekana w sezamie
Filety umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Ziarno sezamowe lekko podrumienić na patelni, wymieszać z tartą bułką, a następnie obtoczyć w tej panierce osolone flądry. Wysmarować oliwą żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać pokrojonym drobno czosnkiem, podlać winem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ryby będą gotowe, gdy tarta bułka się zrumieni. Przed podaniem udekorować ryby plasterkami cytryny. Do tak przyrządzonej flądry świetnie pasują frytki i surówka z kapusty białej lub pekińskiej.100 - 120 kcal