Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Flaki po liońsku

         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty

Flaki po liońsku

Składniki:

Flaki po liońsku

 

  • 1 kg ugotowanych flaków
  • ćwierć szklanki oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki po liońsku
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, po krojone w paseczki flaki, usmażoną cebulę; doprawić solą, pieprzem i smażyć 15-20 min często mieszając. Skropić sokiem z cytryny, posypać natką i wyłożyć na rozgrzany półmisek. 100g - 125 kcal