Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Flaki w szafranie

         
ocena: 3/5 głosów: 5

Flaki starannie umyć, oczyścić i wrzucić na wrzącą wodę. Dolać sok z cytryny i

Flaki w szafranie

Składniki:

Flaki w szafranie

 

  • 70 dag flaków wołowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 10 nitek szafranu
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Flaki w szafranie
Flaki starannie umyć, oczyścić i wrzucić na wrzącą wodę. Dolać sok z cytryny i gotować 15 min. Wyjąć na durszlak. Szafran zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na kilkanaście minut. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Następnie wszytskie warzywa smażyć na mocno rozgrzanym oleju, Kiedy papryka będzie miękka, dodać flaki i wodę z szafranem. Całość przyprawić słodką papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i jeśli zajdzie taka potrzeba podlać wodą. Dusić jeszcze 20 min. Natke pietruszki drobno posiekać i posypać nią gotową potrawę. Podawać z ciemnym pieczywem lub z ziemniakami.